menu kami smlm..

hehhe..punye la smgt aku nk buat puding kastard yg bahan-bahannye da seminggu aku beli,tp xsempt2 nk buat lg...smlm aku nak jugak buat..hehe..blk keje tringat telur ug aku bli nak buat puding tu Mr.Hubby da buat telur dadar ms die masak tomyam khamis tu..(die keje ptg, so tghari die masak...aku plak tukang mkn)...so aku trus g kedai bli telur..hehesampai umah, Mr.Hubby da ade kat umah..huhu..die dok kerjakn kucing2 kami dlm bilik air,kasik mandi n cuci najis..huhuh..aku mmg xthn klu nk cuci,busuk banget..cuci cage kt luar umah xpe,sbb bau tu xterkepung..eheh

okeh berbalik cite puding kastard,tgh aku dok sebok2 nk siapkn bahan2, Mr.Hubby yg tgh dok buat 1 lg cage utk kucing...mintak aku masakkn kuey tiow..siap order nak basah punye...hhaha..
aku pon,OK..turutkn aje..aku pun lapar jugak ni..Mr.Hubby kate mlm ni xyah mkn nasi...kite mkn kuey tiow aje..owh suke la aku..xyah masak bnyk2 lauk..hehe...sbb ade agenda lain mao buat..kang smpi tgh mlm plak aku menunggu dapur tu..huh
aku pun mule la kelengkung kelengkang kat dapur tu masak kuey tiow..huh...

so ini la kuey tiaw versi Mrs.R..hehhedlm kuali lg ha kau...ehhehe


lepas mkn kuey tiaw..aku layan Mr.Hubby jap tgk lu pikir la sendiri da movie..sementara rehat sblm mule buat puding kastard..hehhe

dlm 15minit..aku start buat puding kastard...


ni la bahan2 yg diperlukan utk buat puding kastard..


memula cairkn agar2 tu dgn 6gelas air..agak2 la ok...~pastu da agak cair agar2 tu, campurkn 1 cawan gula*yg ni pon kene agak2 jugak, ikut manes yg korg nk* tp biar manes sket la,sbb nnt bl da nk bekukn,takut jd tawar plak..~then smntr gula tu cair bersama agar2, pukul mentega/butter dgn 5biji telur hga kembang...~pastu masukkn sprh tin susu cair n masukkn 4sudu besar tepung kastard...~make sure tepung kastard tu hancur..~klu x nnt berketul2 plak..~then da sebati campurkn dlm adunan agar2+gula td..~kacau smpi korg rase cm da berat2 sket nak angkat senduk tu..hehe..ala da rs cm pekat sket okla..~pastu devide jd dua part..yg 1 tu korg masukla dlm bekas,trus masuk dlm freeze bg keras sket...~pastu yg 1 part lg, cmpur serbuk koko sket *jgn bnyk nnt pahit* kcu smpi sebati kaler coklat tu..~then campur la kat ats part yg korg da keraskn sket td..hehe..keras sket je,klu da keras sgt nnt,takut part coklat tu xmelekat plak..

*selamat mencoba*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
taraaaaaaaaa....nila rupanye puding kastard aku..

ingt nak selang-seli 4 kali..tp hubbyku kate nnt letih nk kacau2 yg coklat tu takut keras..haha...die plak excited...nnt die xde kat umh,aku nk jugak buat selang-seli 4kaler tu..hehhe

#ms buat puding ni, aku tgh dok mengacau telur+butter smpi kembang... Mr.Hubby yg cairkn agar2+gula...n aku rase die xpki cawan pon tuang gula tu..bl aku tanye, die kate "abg,agak2 je"..urk..aku takut termanes plak..tp bila da jd..punye bangga die sbb rasenye sedang2 elok aje..manes2 buah...huuh...

6 menepek jejak:

Cik Belle said...

haish.. terliur betulll... sedapnyer!!

Leeyana said...

silela try cik belle..

ElyaElmo said...

perlu cubee nii!!yeehaaaaaa

Leeyana said...

silekan Cik Elya, nnt sile post di blog yea..ihii

.:Mrs. Engineer:. said...

cm sodap jek...yummy...

Leeyana said...

yanie-->> try2 jgn xtry..heheh...